MUODOSTA MONEKSI

Muodosta moneksi -muotoilutapahtuman tärkeimpiä tavoitteita ovat muotoilijoiden ja taidekäsityöläisten parempi näkyvyys ja paikallisten verkostojen vahvistaminen. Muotoilutapahtuma liikkuu Etelä-Savon alueella erilaisina kokoonpanoina.

Muodosta moneksi syntyi valtakunnallisen NowHere Finland 2012 -muotoilunäyttelyn oheistapahtumaksi. Ensimmäinen tapahtuma levittäytyi Savonlinnan kaupunkiin kesän 2012 ajaksi. Tapahtuman ydin sijaitsi Riihisaaressa, jossa alueen oma muotoilu esittäytyi ja eli Design -konteissa ja -paviljongeissa Saimaan aaltojen äärellä. Ensimmäisessä tapahtumassa oli mukana yhteensä viisitoista eteläsavolaista ammattilaista ja monipuolinen joukko yhteistyökumppaneita.

Tapahtuma sai jatkoa vuoden 2013 toukokuussa Mikkelin Taidekontissa, jossa nähtiin näyttely seitsemältä eteläsavolaiselta nuorelta muotoilijalta. Myöhemmin samana vuonna tämä muotoilijoiden ja käsityöläisten ryhmä oli esillä Mikkelin Joulutorilla.

Mikkelin ensimmäisellä Art & Design Weekillä Muodosta moneksi näyttäytyi Pop up -shopin ja Showroomin muodossa Porstuakammareilla. Kokonaisuus piti sisällään paikallisen muotoilun ja käsityötuotteiden lisäksi ennakkokurkistuksen vielä opiskelevan vaatesuunnittelijan, Henna Parkkisen, opinnäytetyöhön. Vierailija pääsi tutustumaan tuotteisiin ja tarinoihin tuotteiden takaa. Joka päivä oli myös mahdollisuus tavata joku tekijöistä. Tapahtuma huipentui lauantaina 27.9. muotinäytökseen kauppakeskus Stellan Tähtitorilla.

TAPAHTUMAN HISTORIA

MUOTINÄYTÖS 2014

MUOTINÄYTÖS 2014
Muodosta moneksi -muotinäytös MAD Weekillä 2014. Klikkaamalla kuvaa, pääset kuva-albumiin.

MUOTINÄYTÖS 2012

MUOTINÄYTÖS 2012
Muodosta moneksi -muotinäytös 2012. Klikkaamalla kuvaa, pääset kuva-albumiin.

keskiviikko 22. elokuuta 2012

SYYSTULET RIIHISAARESSA 25.8.2012
Muotoilukesä jatkuu vielä tämän viikon ajan! Konttimyymälät ovat auki klo 11 – 17. Syystulien lauantai on viimeinen aukiolopäivämme, tuolloin Riihisaaressa riittää nähtävää ja koettavaa myöhäiseen iltaan saakka. TERVETULOA!


(kuva: Aapo Repo)
NowHere Finland 2012
-ympäristömyötäinen muotoilunäyttely Savonlinnan maakuntamuseossa 26.8. saakka. Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 –vuoden ohjelmistoa. Museo on Syystulien aikaan auki poikkeuksellisesti klo 10 – 22. Etelä-Savon taidetoimikunnan rakennustaiteen ja visuaalisen ympäristön läänintaiteilija Anu-Anette Varho on paikalla lauantaina kertomassa tarkemmin näyttelykokonaisuudesta ja muotoilusta.



(kuva: Aapo Repo)
MUODOSTA MONEKSI
-muotoilutapahtuma esittelee Savonlinnan maakuntamuseon ulkopuolella sijaitsevissa konttimyymälöissä ja paviljongeissa eteläsavolaista muotoilua. Tapahtumaan liittyvää nähtävää riittää myös Riihisaaren ulkopuolella, muut kohteet löytää kätevästi ilmaisjakelukarttamme avulla, joita jaetaan mm. konttimyymälöissä, kirjastossa, huvila Suruttomassa ja Lossiranta Lodgessa. Syystulien aikaan Riihisaaren kallioilla voi nähdä myös seppämestari Jarkko Väisäsen taontanäytöksiä klo 16 alkaen.







FINNISH INDUSTRIAL DESIGN ARCHIVE ESITTELYSSÄ SAVONLINNAN KAUPUNGINKIRJASTOSSA! 




Finnish Industrial Design Archives (FIDA) on vuonna 2010 toimintansa aloittanut teollisen muotoilun arkisto, joka sijaitsee Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (Elka) yhteydessä Mikkelissä. Sen  tehtävänä on systemaattisesti kerätä talteen teollisen muotoilun prosesseissa syntyviä aineistoja. FIDA eroaa muista arkistoista siten, että se ottaa asiakirjojen lisäksi vastaan myös esineitä, kuten ulkonäkömalleja ja prototyyppejä.
Korkeatasoinen teollinen muotoilu on ollut yksi suomalaisen teollisuuden kilpailuvalteista ja muotoiluintensiivisen teollisuuden osuus Suomen viennistä on suuri. Teollisen muotoilun asiakirjat kertovatkin siten paitsi luovan työn tuloksista myös siitä, kuinka teollisuutemme on menestynyt ja tuonut vaurautta maallemme. Suomessa teollisen muotoilun arkistoaineistoa ei ollut aikaisemmin systemaattisesti koottu ja uhkakuvana oli vanhojen mestareiden töiden tulosten tuhoutuminen. Järjestelmällinen aineistojen keräystyö päätettiin aloittaa teollisen muotoilun historian tutkimisen mahdollistamiseksi ja helpottamiseksi. Tätä taustaa vasten syntyi ajatus arkistosta, johon talletettaisiin niin vanhojen kuin uusienkin muotoilijoiden luovan työn tuloksia. 
FIDA:n toiminnan käynnistämisessä ovat vahvasti olleet mukana vuorineuvos Krister Ahlström ja teollinen muotoilija Jorma Pitkonen. Heidän tekemänsä perusteellinen pohjatyö sekä laajat yhteistyöverkostonsa ovat edesauttaneet FIDA:n toiminnan nopeaa liikkeellelähtöä. Teollisen muotoilun arkiston perustaminen juuri Mikkeliin Elkan yhteyteen oli varsin luonteva ratkaisu. Elkassa on jo valmiiksi yritysarkistojen yhteydessä teolliseen muotoiluun liittyviä asiakirjoja. Kun näitä täydentävät vielä teollisten muotoilijoiden asiakirjat, voidaan tutkijoiden käyttöön asettaa monipuolisesti aineistoa.
Muotoiluarkiston toiminnan suurimpia ponnisteluita ovat tänä vuonna olleet maaliskuussa avattu verkkonäyttely  sekä toukokuussa järjestetty Teollisen muotoilun tarinoita –seminaari, jonka esitykset löytyvät Elkan Youtube –kanavalta. Syksyn aikana on ainakin tarkoitus järjestää vielä muotoiluseminaari Lahdessa sekä mahdollisesti osallistua marraskuussa Olo.Muoto –messuille.
 
(kuva ja tekstit: FIDA)