MUODOSTA MONEKSI

Muodosta moneksi -muotoilutapahtuman tärkeimpiä tavoitteita ovat muotoilijoiden ja taidekäsityöläisten parempi näkyvyys ja paikallisten verkostojen vahvistaminen. Muotoilutapahtuma liikkuu Etelä-Savon alueella erilaisina kokoonpanoina.

Muodosta moneksi syntyi valtakunnallisen NowHere Finland 2012 -muotoilunäyttelyn oheistapahtumaksi. Ensimmäinen tapahtuma levittäytyi Savonlinnan kaupunkiin kesän 2012 ajaksi. Tapahtuman ydin sijaitsi Riihisaaressa, jossa alueen oma muotoilu esittäytyi ja eli Design -konteissa ja -paviljongeissa Saimaan aaltojen äärellä. Ensimmäisessä tapahtumassa oli mukana yhteensä viisitoista eteläsavolaista ammattilaista ja monipuolinen joukko yhteistyökumppaneita.

Tapahtuma sai jatkoa vuoden 2013 toukokuussa Mikkelin Taidekontissa, jossa nähtiin näyttely seitsemältä eteläsavolaiselta nuorelta muotoilijalta. Myöhemmin samana vuonna tämä muotoilijoiden ja käsityöläisten ryhmä oli esillä Mikkelin Joulutorilla.

Mikkelin ensimmäisellä Art & Design Weekillä Muodosta moneksi näyttäytyi Pop up -shopin ja Showroomin muodossa Porstuakammareilla. Kokonaisuus piti sisällään paikallisen muotoilun ja käsityötuotteiden lisäksi ennakkokurkistuksen vielä opiskelevan vaatesuunnittelijan, Henna Parkkisen, opinnäytetyöhön. Vierailija pääsi tutustumaan tuotteisiin ja tarinoihin tuotteiden takaa. Joka päivä oli myös mahdollisuus tavata joku tekijöistä. Tapahtuma huipentui lauantaina 27.9. muotinäytökseen kauppakeskus Stellan Tähtitorilla.

TAPAHTUMAN HISTORIA

MUOTINÄYTÖS 2014

MUOTINÄYTÖS 2014
Muodosta moneksi -muotinäytös MAD Weekillä 2014. Klikkaamalla kuvaa, pääset kuva-albumiin.

MUOTINÄYTÖS 2012

MUOTINÄYTÖS 2012
Muodosta moneksi -muotinäytös 2012. Klikkaamalla kuvaa, pääset kuva-albumiin.

lauantai 11. toukokuuta 2013


MUODOSTA MONEKSI -NÄYTTELYN TEKIJÄHAASTATTELUSSA
IPIK DESIGN, ILONA KAUPPI & IIDA PAASONEN

Sillkikangastuotteemme on suunniteltu niin, että vaatteiden valmistuksessa leikkuujätettä jää korkeintaan vain 3 %, kun vaatetusteollisuudessa määrä on jopa 15 %. Myös tuotemerkkimme No more seasons kertoo siitä, että vastustamme muodin nopeasti vaihtuvia sesonkeja.” 

IPIK Design Muodosta moneksi 2012 Muotonäytöksessä Riihisaaressa
(kuva: Aapo Repo)

Kerro hieman koulutustaustastasi.
ILONA: Koulutukseltani olen vaatetussuunnittelija, ulkomaankaupan yo-merkonomi ja kasvatustieteen maisteri.
IIDA: Sain Mikkelin ammattikorkeakoulusta muotoilijan paperit kouraan syksyllä 2010 (muotoilija, vaatetus, AMK).


Mikä kiinnosti sinua erityisesti opintojesi aikana (materiaalit, tekniikat, erikoistuminen)?
ILONA: Opintojen aikana ja myöhemminkin olen ollut erityisesti kiinnostunut teollisesta vaatetussuunnittelusta.
IIDA: Opintojeni aikana minua kiinnosti vaate monimuotoisesti. Vaikka suuntauduin opiskeluissani teollisemmaksi vaatesuunnittelijaksi haettuani kouluun teatteripuvustajan koulutus mielessäni, suoritin joitakin teatteripuvustajan opintoja halussani oppia erillaisia valmistustekniikoita. Minua kiinnosti ja kiinnostaa yhä vaatteen muodot sekä rakenteet, kaavoitus sekä erillaiset materiaalit ja niiden muokkaaminen. Opiskeluaikana tein mm. nahkatakin, missä yhdistyi kiristettävä korsetti. Takin valmistuksessa haasteena oli paitsi materiaali, myös vaatteen toimivuuden kannalta erikoinen rakenne ja kaavoitus.

Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?
ILONA: Olen aiemmin työskennellyt vaatetusteollisuudessa suunnittelijana useissa eri yrityksissä sekä muotoilun lehtorina ammattikorkeakoulussa kouluttaen uusia vaatetussuunnittelijoita. Nyt on viimein oman yrityksen vuoro.
IIDA: Olen lähtöisin yrittäjäperheestä ja koko opiskeluajan minulle olikin hyvin selvää, että alkaisin jonakin päivänä yrittäjäksi. Pidän sitä itselleni luonnollisempana vaihtoehtona. En kuitenkaan uskonut, että yrittäjäksi ryhtyminen tapahtuisi näinkin nopeasti valmistumiseni jälkeen. Ilona otti minuun yhteyttä tammikussa 2011 ja ehdotti minulle yhteisen yrityksen perustamista. Tapasimme ja keskustelimme asiasta. Palaverin jälkeen olin hommassa mukana ja IPIK Design perustettiin huhtikussa 2011.

Mikä on sinulle erityisen tärkeää suunnittelussasi ja tuotteissasi?
ILONA: Tuotteen käyttäjä ja käyttötilanne suunnittelun lähtökohtina sekä valmistuksen laatu.
IIDA: Se, että suunnittelemani tuotteet ovat persoonallisia ja että pystyn ns. allekirjoittamaan ne. Suunnittelijana haluan tottakai toteuttaa itseäni ja visioitani, mutta pyrin myös huomioimaan vaatteen käyttäjän ja käytettävyyden. Haluan suunnitella laadukkaita tuotteita, joita mahdollisimman monen kokoiset ja ikäiset kuluttajat voivat pitää. Kun suunnittelee vaatteita ihmisille, eikä henkareille, mieli pysyy virkeänä. Pienetkin yksityiskohdat on mietittävä tarkkaan. Minulle on suunnittelijana erityisen tärkeää myös tuotteen alkuperä ja ekologiset arvot. Tuotetta pitää pystyä myös käyttämään useamman kerran ilman, että se on virunut ja vanunut nyppyyntynyt roska heti ensimmäisen pesun jälkeen.

Kuinka tärkeää muotoilussa on mielestäsi käytettävyys?
ILONA: Tuotteen käytettävyys on minulle suunnittelun lähtökohta. Esimerkiksi suunnittelemieni painokuosien koko ja kuvioaiheet on mitoitettu niin, että ne sopivat ihmisen mittasuhteisiin.
IIDA: On hyvin tärkeää. Mielestäni todellista taitoa vaatii suunnitella / toteuttaa vaate, mikä on paitsi esteettisesti mielenkiintoinen, myös käytössä toimiva. Tällä ajatuksella haastan itseni päivittäin.

Kuinka tärkeää muotoilussa on mielestäsi ympäristömyötäisyys?
ILONA: IPIK Design edistää ympäristömyötäisyyttä mm. Zero Waste Fashion –suunnittelulla. Sillkikangastuotteemme on suunniteltu niin, että vaatteiden valmistuksessa leikkuujätettä jää korkeintaan vain 3 %, kun vaatetusteollisuudessa määrä on jopa 15 %. Myös tuotemerkkimme No more seasons kertoo siitä, että vastustamme muodin nopeasti vaihtuvia sesonkeja.
IIDA: Hyvin tärkeä, kun kerta luomme maailmaan, mikä on jo valmiiksi pullollaan kaikkea, uusia tuotteita. Luonto antaa meille päivittäin paljon, joten mielestäni meidän tulee toimissamme ottaa huomioon ympäristöön vaikuttavat seikat.

Milloin koet onnistuneesi työssäsi?
ILONA: Olen onnistunut, kun kuluttaja on tyytyväinen suunnittelemaani tuotteeseen.
IIDA: Kun onnistun herättämään tunteita toisessa ihmisessä suunnittelemallani tuotteella. Tietenkin sisintäni hivelee aina, jos joku kehuu tai ostaa tuotteeni, mutta herätettyjen tunteiden ei tarvitse aina olla positiivisia. Jos vaikkapa onnistuu vihastuttamaan jotakuta tietää, että jossakin on varmasti toinen, jota tuotteeni taas ihastuttaa (ja toisin päin). Sitten taas, jos asiakas antaa vaikkapa palautetta vaatteen rakenteesta, pystyy kehittämään tuotetta eteenpäin ja itseään suunnittelijana.

Missä asut ja työskentelet?
ILONA: Asun ja työskentelen Jyväskylässä.
IIDA: Kotona ja kotona, Mikkelissä Porrassalmenkadulla.

Työskenteletkö myös valtakunnallisesti?
ILONA: IPIK Designin yritysasiakkaat ovat tällä hetkellä Etelä-Savossa, mutta nettikaupan kautta yksittäiset tuotteet leviävät koko Suomeen.
IIDA: IPIK Designin toimenkuvaan kuuluu paitsi oman tuotemerkin (No More Seasons) valmistus, valmistuttaminen ja myynti nettikaupassa, myös muotoilupalvelut yritysasiakkaille. Tällä hetkellä meidän yritysasiakkaamme löytyvät Etelä-Savosta, mutta olemme valmiita tarjoamaan palveluitamme myös valtakunnallisesti. Nettikauppa tavoittaa tällähetkellä kuluttajat ympäri Suomen ja EU -alueen.

Kiinnostaako kansainvälisyys?
ILONA: Olemme jo alun perin tehneet IPIK Designin verkkosivut ja online shopin englanninkieliseksi, joten kansainväliset markkinat siis kiinnostavat.
IIDA: Paljon. Mm. tästä syystä nettikauppamme ja kotisivumme ovat pääosin englanniksi. Suomeksikin tekstiä on, joten kotimaisten asiakkaiden ei tarvitse hoitaa ostoksiaan Suomi-Englanti-Suomi sanakirja kourassa.

Vaikuttaako suomalaisuus tai suomalaisen muotoilun perinne jotenkin työhösi?
ILONA: Todennäköisesti vaikuttaa, vaikkei sitä tietoisesti ajattelekaan. Erityisesti värimaailma kangaskuoseissamme on pohjoismaisen raikas.
IIDA: Luulen, että sopivasti. Olen ylpeä suomalaisuudestani ja etenkin savolaisuudestani, mutta en kuitenkaan koe olevani supisuomalainen muotoilija. Minua kiinnostavat monenlaiset kulttuurit ja varsinkin kulttuurierot, joten en halua jumiutua tietynlaiseen skandinaaviseen linjaan, vaikka se takaraivossa kyteekin.

Entä eteläsavolaisuus?
ILONA: Olen asunut pitkään Savonlinnassa, joten eteläsavolainen maisema on tuttu ja rakas. Myös yhteistyö muiden eteläsavolaisten yritysten kanssa on antoisaa.
IIDA: Savolaisuus on merkittävä osa sitä, kuka minä olen. "Miä ite" -suhtautuminen asioihin on vienyt minua eteenpäin elämässä, se vaikuttaa niin hyvässä kuin pahassa. Enemmän kuitenkin hyvässä.

Mikä sinua inspiroi?
ILONA: Saan ideoita suunnittelutyöhön erityisesti luonnosta ja muotoilun historiasta. En kuitenkaan jää koskaan odottelemaan inspiraatiota, vaan ryhdyn aamulla järjestelmällisesti työskentelemään. Kehittelemme tuotteita myös yhdessä yhtiökumppanini Iidan kanssa, mutta pyrimme välttämään kompromisseja.
IIDA: Milloin mikäkin. Luonto ja musiikki ovat minulle tärkeitä elementtejä. Saatan inspiroitua myös elokuvista ja tv- sarjoista. Esimerkiksi muutama vuosi sitten minulla oli joku 60 -lukubuumi ja katselin silmät pyöreinä lääkärisarjaa Ben Casey, spagettiwesternejä ja kuuntelin Jimi Hendrixiä.

Mistä unelmoit?
ILONA: Toivon, että IPIK Design menestyy, ja saan jatkaa tätä unelmatyötäni.
IIDA: Toivon, että voin elättää itseni muotoilijana. Haaveilen myös fyysisestä IPIK myymälästä sekä assistentin palkkaamisesta.