MUODOSTA MONEKSI

Muodosta moneksi -muotoilutapahtuman tärkeimpiä tavoitteita ovat muotoilijoiden ja taidekäsityöläisten parempi näkyvyys ja paikallisten verkostojen vahvistaminen. Muotoilutapahtuma liikkuu Etelä-Savon alueella erilaisina kokoonpanoina.

Muodosta moneksi syntyi valtakunnallisen NowHere Finland 2012 -muotoilunäyttelyn oheistapahtumaksi. Ensimmäinen tapahtuma levittäytyi Savonlinnan kaupunkiin kesän 2012 ajaksi. Tapahtuman ydin sijaitsi Riihisaaressa, jossa alueen oma muotoilu esittäytyi ja eli Design -konteissa ja -paviljongeissa Saimaan aaltojen äärellä. Ensimmäisessä tapahtumassa oli mukana yhteensä viisitoista eteläsavolaista ammattilaista ja monipuolinen joukko yhteistyökumppaneita.

Tapahtuma sai jatkoa vuoden 2013 toukokuussa Mikkelin Taidekontissa, jossa nähtiin näyttely seitsemältä eteläsavolaiselta nuorelta muotoilijalta. Myöhemmin samana vuonna tämä muotoilijoiden ja käsityöläisten ryhmä oli esillä Mikkelin Joulutorilla.

Mikkelin ensimmäisellä Art & Design Weekillä Muodosta moneksi näyttäytyi Pop up -shopin ja Showroomin muodossa Porstuakammareilla. Kokonaisuus piti sisällään paikallisen muotoilun ja käsityötuotteiden lisäksi ennakkokurkistuksen vielä opiskelevan vaatesuunnittelijan, Henna Parkkisen, opinnäytetyöhön. Vierailija pääsi tutustumaan tuotteisiin ja tarinoihin tuotteiden takaa. Joka päivä oli myös mahdollisuus tavata joku tekijöistä. Tapahtuma huipentui lauantaina 27.9. muotinäytökseen kauppakeskus Stellan Tähtitorilla.

TAPAHTUMAN HISTORIA

MUOTINÄYTÖS 2014

MUOTINÄYTÖS 2014
Muodosta moneksi -muotinäytös MAD Weekillä 2014. Klikkaamalla kuvaa, pääset kuva-albumiin.

MUOTINÄYTÖS 2012

MUOTINÄYTÖS 2012
Muodosta moneksi -muotinäytös 2012. Klikkaamalla kuvaa, pääset kuva-albumiin.

tiistai 9. huhtikuuta 2013


NowHere Finland 2012: Ikkuna suomalaiseen ympäristömyötäiseen muotoiluun Valenciassa

(kuva: Anu-Anette Varho)

Ympäristömyötäisen muotoilun näyttely NowHere Finland matkaa Valenciaan Suomen Madridin-instituutin, Suomen Madridin suurlähetystön, Taiteen edistämiskeskuksen sekä Valencian ja Suomen käsityömuseoiden yhteistyön tuloksena.

Näyttelyn avajaisia vietetään 10.4.2013 klo 20.00 alkaen Centro del Carmenissa, jossa se on valencialaisyleisön nähtävillä 12.5.2013 saakka. NowHere Finland esittelee kestävän kehityksen muotoilua – sekä sen konkreettisia tuotteita että tekoja ja konsepteja – ja sen pääosissa ovatkin erilaiset kierrätysmateriaalit, luonnonmateriaalit sekä ympäristöä huomioivat ratkaisut. Ympäristömyötäisen muotoilun tavoitteena on minimaalinen ympäristön kuormitus, ja tuotteiden suunnittelussa huomioidaan koko tuotteen elinkaari raaka-aineen valmistuksesta aina tuotteen hävitykseen asti.

Näyttelyn työt on suunniteltu 47 suomalaisen taiteilijan toimesta ja käsittävät laajan kirjon tuotteita kolikolla toimivasta lampusta ja lastenvaatteista erikoiseen ruumisarkkuun. Näyttely herättää katsojan ajattelemaan kestävän kehityksen ja ympäristön merkitystä sekä yksilön mahdollisuutta kantaa kortensa kekoon pienien tekojen myötä. Näyttelyssä on mukana muun muassa Hanna Terhon Braun-palkinnon vuonna 2012 voittanut MUtable.

NowHere Finland oli osa Helsinki World Design Capital 2012-hanketta, ja se on ollut kiertueella vuoden 2012 alusta lähtien. Näyttely on vieraillut tähän mennessä Jyväskylässä Suomen käsityön museossa, Lahdessa Sibelius-talolla, Savonlinnan maakuntamuseossa sekä Madridin Museo Nacional de Artes Decorativasissa.

Valencian näyttelyä ovat olleet järjestämässä suomalaisten toimijoiden lisäksi myös Valencian koulutus-, kulttuuri- ja liikuntatoimikunta sekä Valencian alueen museoyhtymä.NowHere Finland:
Ympäristömyötäisen muotoilun näyttely
Centro del Carmen
C/ Museo, 46003 Valencia
Avajaiset: 10.4.2013 klo 20.00 alkaen
Näyttely auki: 11.4.-12.5.2013(kuva: Anu-Anette Varho)